Team verkeer politie Oost-Nederland beschikt over een supersnelle Audi 3.0 Quattro

Foto:

De eerste Audi A6 3.0 Quattro is afgeleverd bij de Zwolse politie aan de Koggelaan. Vanwege deze auto is vluchten bijna niet meer mogelijk door de komst van deze (super)snelle interventievoertuigen.

De komende jaren worden de huidige Volvo’s V70 gefaseerd vervangen door snelle Audi’s, voluit Audi A6 3.0 TDI Avant Quattro S-tronic. Die moeten ervoor zorgen dat de politie beter partij kan bieden aan criminelen die zonder enige remming over de snelwegen razen. Het vizier is daarbij gericht op ram- en plofkrakers en daders van andere zware delicten in snelle voertuigen, maar ook verkeershufters zullen minder snel uit het zicht verdwijnen.

SIV’s

Bij de keuze voor de Audi A6 speelden behalve de snelheid en het acceleratievermogen ook zaken als comfort, wegligging en aanschafprijs een rol. Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectleider Infrastructuur van de politie, toont zich tevreden: ‘Hiermee laten we zien dat we de middelen, de vaardigheden en de tactieken hebben om criminelen aan te pakken die zich als idioten door het verkeer verplaatsen.’ De toekomstige bestuurders van de SIV’s uit de verkeersteams waren nauw betrokken bij het hele keuzeproces. ‘Met zo’n wagen straal je wel iets uit’, zegt een van hen.

Pakkans

De Audi heeft, inclusief aerodynamische lichtbalk en andere in- en opbouw, een topsnelheid van 250 kilometer per uur. ”Daarmee kun je goed voor de dag komen, al zijn er criminelen die auto’s gebruiken die nog sneller zijn”, erkent Van Hasselt. ‘Maar het is meer dan alleen gas geven. Ik durf te beweren dat wij vele malen beter in zo’n snelheidsduivel kunnen rijden dan de gemiddelde crimineel. We kunnen ze dan in ieder geval op een veilige manier volgen en collega’s bijpraten, waardoor bijvoorbeeld de helikopter erbij kan komen of we andere interventies kunnen toepassen. Daarmee vergroten we de pakkans.’

Rijopleiding

Niet elke politiemedewerker mag zomaar de weg op met de Audi, vanwege de hoge topsnelheid en het doel waarvoor de auto’s worden ingezet. Momenteel werkt de politie aan een speciale rijopleiding voor de medewerkers die de SIV’s gaan besturen.

 

article
19386
Team verkeer politie Oost-Nederland beschikt over een supersnelle Audi 3.0 Quattro
De eerste Audi A6 3.0 Quattro is afgeleverd bij de Zwolse politie aan de Koggelaan.
https://kampen.nieuws.nl/112/19386/team-verkeer-politie-oost-nederland-beschikt-over-een-supersnelle-audi-3-0-quattro/
2019-01-19T08:45:27+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/174/2019/01/19222731/Schermafdruk-2019-01-19-08.43.331.png
112 Nieuws/Politie