De ontroerende verhalen langs de IJssel van Westervoort tot Kampereiland

De verhalen langs de IJssel
De verhalen langs de IJssel
Foto: Aart Veldaman

Aart Veldman uit Wezep bouwde een naam op als fotograaf, maar verrast ook regelmatig iedereen met het publiceren van een boek. Zijn nieuwste boek is sinds kort verkrijgbaar en heet De IJssel van Westervoort naar Kampereiland.

De IJssel, die in alle toonaarden wordt geroemd om haar schoonheid, stroomt door de provincies Gelderland en Overijssel en doorsnijdt de vallei tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. En het is juist de schoonheid en de verhalen die door het hoofd van Aart Veldman spookten. ”Al jaren wilde ik een boek schrijven over de IJssel. Nu is het er eindelijk van gekomen. Begin dit jaar besloot ik me onder te dompelen in de rijke geschiedenis van de dorpen en steden langs de rivier en ben ik gaan praten met de mensen die langs de IJssel wonen. Dit resulteerde tot de prachtigste verhalen,’’ vertelt Aart Veldman.

Impact

Aart Veldman wil met zijn nieuwe boek de IJssel met zijn bijzonderheden en stromingen extra onder de aandacht brengen en daarbij heeft hij de nadruk gelegd op de mooie, maar ook nare gebeurtenissen die bewoners aan de rivier van dichtbij beleefden. De impact van de overstromingen, tot het –toen nog- gebruikelijke praatje met de veerbaas op de veerpont.

Sigarenindustrie

In Kampen komt de sigarenindustrie aan bod, Veessen waar de kozakken een brug bouwden, Olst met zijn IJssellinie waarover gids Harry Brink veel weet te vertellen. Daarnaast komen de hoogwatergeulen aan bod die bij hoog water de IJssel genoeg ruimte moeten geven. Maar ook een stad als Westervoort, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen als Hanzesteden.

Openheid

‘‘Ik ben veel dank verschuldigd aan allen die mij hebben geholpen. Vooral de openheid van de mensen waar ik mee heb gesproken, waardeer ik enorm! Ik hoop dat de lezers net zo veel plezier hebben in het lezen van dit boek als ik ervan heb genoten het te schrijven.’

Bestellen

Het boek is verkrijgbaar bij: boekenbestellen.nl en bij de boekhandel. Het boek heeft 180 pagina’s, kleurenfoto’ en een harde cover. De prijs 44,95 euro.

Meer boeken van Aart Veldman

 

Cookieinstellingen