Gemeente, provincie en Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maken afspraken over IJsselkogge

De gemeente Kampen, de provincie Overijssel en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed (RCE) hebben afspraken gemaakt over het conserveren en tentoonstellen van de IJsselkogge, de aak en de punter. Ook wel het vondstcomplex genoemd. Het vondstcomplex bevindt zich in de IJssel nabij Kampen en wordt momenteel opgegraven.

Vastgelegd is op welke wijze verder omgegaan wordt met dit vondstcomplex. Als het vondstcomplex daarvoor geschikt is, wordt het eerst in Lelystad geconserveerd. Dit besluit wordt naar verwachting in april/ mei 2016 door het Rijk genomen. Na de termijn van conservering wordt in elk geval de IJsselkogge in Kampen geëxposeerd. De gemeenteraad heeft daarvoor geld beschikbaar gesteld. Over het exposeren van de aak en de punter heeft de gemeente Kampen nog geen besluit genomen. De provincie en het Rijk werken mee aan de expositie van de IJsselkogge. De gemeente wordt geen eigenaar, maar krijgt de IJsselkogge in bruikleen. De gemeente moet zorg dragen voor een expositieruimte die voldoet aan de eisen van het Rijk. Hoe en op welke wijze dit gebeurt, wordt de komende periode met de RCE en de betrokken partijen verder uitgewerkt.

Burgemeester Koelewijn: “Met de ondertekening van de intentieovereenkomst wordt nogmaals bevestigd, dat er geen twijfel is dat de IJsselkogge na conservering in Kampen wordt geëxposeerd”.

Cookieinstellingen