Ikoon Maria: tentoonstelling ikonen over Marie in het Ikonenmuseum

Ikonen van Maria in het Ikonenmuseum in Kampen
Foto: Eigen foto

Het Ikonenmuseum opent zaterdag 10 november de een nieuwe expositie: Maria een geschiedenis”. De tentoonstelling is helemaal gewijd aan de kerkelijke ikoon Maria, de moeder van de mens Jezus van Nazareth en tevens  de moeder van Christus, de zoon van God. In de orthodoxe kerk wordt Maria ‘de Moeder Gods’ genoemd.

Maria is de meest afgebeelde en bezongen vrouw in de Christelijke kunst. Van een jong meisje, uitverkoren om de zoon van God te baren, werd zij een zelfstandige vrouw die troost en inspiratie biedt aan vele gelovigen.

Ikoon

In de expositie zijn, verdeeld over verschillende zalen, een aantal aspecten van Maria te zien. Er wordt natuurlijk uitgebreid stil gestaan bij het leven, de persoonlijke geschiedenis, van Maria. Een ander belangrijk thema in de expositie is de Moeder Gods; ikonen waarop Maria en Christus zijn afgebeeld. Een interessant aspect in de tentoonstelling is de verbeelding van wonderen en overwinningen toegeschreven aan ikonen van de Moeder Gods. Zij blijkt verweven te zijn met de geschiedenis van Rusland. Ook de verschijningen van de Moeder Gods en de rol die zij heeft gespeeld in de orthodoxe theologie komen aan bod. Deze rol heeft geresulteerd in ikonen, waarop de Moeder Gods wordt gelinkt aan Oudtestamentische verhalen en personen.

De tentoonstelling is vanaf dinsdag 13 november 2018 toegankelijk voor bezoekers.

Openingstijden museum:

dinsdag en woensdag 13.00 – 17.00 uur;

donderdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur.

Ikonenmuseum Kampen, Buiten Nieuwstraat 2, 8261 AV Kampen

Reacties

article
19232
Ikoon Maria: tentoonstelling ikonen over Marie in het Ikonenmuseum
Het Ikonenmuseum opent zaterdag 10 november de een nieuwe expositie: Maria een geschiedenis”. De tentoonstelling is
https://kampen.nieuws.nl/nieuws/19232/19232/
2018-11-09T10:53:04+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/174/2018/11/09105127/Maria-foto.jpg
Buiten Nieuwstraat, Ikonen, Ikonenmuseum, Ikoon, Jezus, kampen, Maria
Nieuws