Als fietser kun je talloze boetes krijgen en niet alleen voor bellen of appen

Foto:

Iedereen weet inmiddels dat fietsen met een smarphone in de hand (of een ander mobiel elektronisch apparaat) een boete van 95 euro kan opleveren. Het is dus niet alleen whatsappen, maar niemand mag na 1 juli een mobiel elektronisch apparaat in de hand hebben. Tenzij men stil staat. Maar er is een grote lijst aan boetes die de fietser kan krijgen.

35 euro is officieel de boete wie wordt betrapt met een kapotte fietsbel of geen hand uitsteekt bij het afslaan, wie niet voldoende rechts houdt met de fiets riskeert een boete van 90 euro. Vijf euro duurder is rechts inhalen (volgens de wet: niet links inhalen). Het niet gebruiken van het verplichte fietspad levert een boete op van 55 euro.Voor het niet verlenen van voorrang kan een boete worden opgelegd van 90 euro. Het gaat hierbij om alle vormen van voorrang: bestuurders van rechts, bestuurders op een verharde weg, voertuigen met optische en geluidssignalen, maar ook om het blokkeren van een overweg of van de kruispunt.

Hand uitsteken

Het spreekt voor zich dat een fietser niet tegen de toegestane richting in mag rijden. Dit geldt voor alle soorten wegen en rotondes. Hierop staat een boete van €35. Bij het afslaan moet de fietser altijd rekening houden met andere weggebruikers. Wie tegemoetkomend verkeer of het verkeer naast zich niet voor laat gaan is strafbaar en wordt beboet met 90 euro. Daar waar heel veel fietsers moeite mee hebben, de hand uitsteken, en dat niet doet bij het afslaan riskeert een boete van zo’n 35 euro.

Verlichting

Nog een heikel punt: goed werkende verlichting. Een fiets moet beschikken over een werkend voor- en achterlicht. Bij het ontbreken van een deugdelijk voor- of achterlicht schrijft de politie 35 euro uit, bij wie beide niet werken krijgt een rekening van 55 euro.  De politie focust naar eigen zeggen op verkeersovertredingen die voor direct gevaar zorgen, zoals fietsen zonder licht. Vorig jaar werden daar ruim 43.000 bekeuringen voor uitgeschreven, blijkt uit bij de politie opgevraagde cijfers. Het jaar daarvoor waren dat er bijna 29.000. Die stijging is volgens de politie het gevolg van meer aandacht voor dit type overtreding. Zowel bij de politie als in de samenleving.

Negeren van verkeerslichten

Voor het negeren van verkeerslichten, waaronder stoplichten en overweglichten, kun je een boete krijgen van €95. Dit geldt ook voor verkeerslichten die voor andere weggebruikers bedoeld zijn. De enige uitzondering geldt voor het negeren van het rijstrooklicht dat een busbaan aanduidt. Hiervoor bedraagt de boete €55.

Overige overtredingen

Rijden onder invloed: €100.
Het vervoeren van een kind ouder dan 8 jaar op een onveilige zitplaats: €55.
Het belemmeren van een bus bij het wegrijden: €55.
Overschrijding van doorgetrokken streep met verkeer in één richting: €55.
Gebruik van verdrijvingsvlak of puntstuk en overschrijding doorgetrokken streep met verkeer in beide richtingen: €90.
Niet stoppen voor een stopstreep: €35.

Wie inhaalt vlak voor een voetgangersoversteekplaats of een bestuurder die links inhaalt nog snel links voorbij fietsen die krijgt een transactie aangeboden van het Openbaar Ministerie.

Ten slotte: Wie niet luistert naar Oom Agent en gewoon doorfietst na een overtreding kan 150 euro aftikken.

article
19433
Als fietser kun je talloze boetes krijgen en niet alleen voor bellen of appen
Iedereen weet inmiddels dat fietsen met een smarphone in de hand (of een ander mobiel
https://kampen.nieuws.nl/nieuws/19433/als-fietser-kun-je-talloze-boetes-krijgen-en-niet-alleen-voor-bellen-of-appen/
2019-02-06T21:12:08+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/174/2019/02/07162740/fiets.jpg
Nieuws