Ook IJsselland moet er aan geloven en gaat op diep rood, alarmbellen gaan af bij het hoogste risiconiveau

Het grootste deel van Nederland gaat vandaag op 'donker rood'
Het grootste deel van Nederland gaat vandaag op 'donker rood'
Foto:

Het is vrijwel zeker dat vandaag IJsselland het hoogste risiconiveau krijgt als het gaat om het coronavirus. Er staan al elf GGD-regio’s op diep rood en daar komen nog eens negen bij. Dat betekent ook dat negen van de twaalf provincies op ‘zeer ernstig’ staan.

Het is ontegenzeggelijk dat het Delta-virus het land in de greep heeft en dit steeds vaster doet. Tot nu toe zijn er 19.222.005 prikken gezet, zowel eerste als tweede vaccinaties. Maar dat is niet genoeg. Een aanzienlijk deel van de mensen moet nog voor het eerst worden gevaccineerd, maar ook moeten mensen de tweede vaccinatie hebben om goed beschermd te zijn. Ook tegen het Delta-virus. Gevaccineerden worden wel positief getest op het virus, maar worden niet of minder ziek dan niet-gevaccineerden.

De elf regio’s waar het hoogste risiconiveau al geldt, zijn Amsterdam-Amstelland, Groningen, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Twente, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Gooi en Vechtstreek. Daar komen Noord-Holland Noord, Zuid-Holland Zuid, Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost-Gelderland, IJsselland, Friesland en Flevoland waarschijnlijk bij. Dat zou betekenen dat negen van de twaalf provincies volledig op ‘zeer ernstig’ staan.

Vaccinatiegraad

Het is volgens het RIVM van belang dat zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd. Volgens de cijfers van gisteren is de opkomst onder 65-plussers op dit moment 92% voor de eerste vaccinatie, 87% van de 65-plussers is volledig gevaccineerd. Van de 45-64-jarigen heeft inmiddels 84% een eerste prik gekregen en van hen is 65% al volledig gevaccineerd. Van de 40-44-jarigen heeft inmiddels 75% een eerste vaccinatie gekregen, van de 35-39-jarigen is dit 69%, van de 30-34-jarigen 62% en van de 25-29-jarigen heeft inmiddels 59% tenminste 1 prik gekregen. Geografisch is de opkomst voor de 25-44-jarigen vergelijkbaar met de 45-64-jarigen en de 65-plussers. Ook in deze leeftijdsgroepen is de opkomst in enkele gemeenten in de Biblebelt en grotere steden wat lager. Landelijk is nu de helft van de mensen volledig gevaccineerd.

Niet gevaccineerd

Verreweg de meeste mensen die sinds 1 juli besmet raakten met de Delta-variant, waren nog niet gevaccineerd, namelijk 77 procent. 14 procent was gedeeltelijk ingeënt en 9 procent volledig. Mensen die volledig gevaccineerd zijn worden zelden ernstig ziek. Dit geldt echter niet voor de niet-gevaccineerden.

 

Cookieinstellingen