Wees geen geldezel: politie waarschuwt voor ronselaars op Instagram

Word geen geldezel voor criminelen
Foto: Pixabay

Op het social media platform komen regelmatig berichten voorbij van accounts die mensen proberen te ronselen om een bankpas en pincode af te staan. De berichten/reacties beginnen vaak met de vraag: ‘Wil je snel geld verdienen en ben je 18+? Stuur me dan snel een DM.’ Ze zijn op zoek naar een geldezel.

Volgens de politie is er de afgelopen maanden een grote toename te zien van jongeren die zich laat gebruiken als geldezels. De ronselaars beloven slachtoffers geld als ze bereid zijn hun bankrekening en pasje af te staan.

Criminelen

Het geld dat op de rekening wordt gestort is afkomstig van criminele activiteiten, zoals fraude op Marktplaats. Het grootste deel wordt direct door de daders gepind en de geldezel mag een klein deel voor zichzelf houden. Zo blijven de criminelen uit beeld voor politie en justitie. De geldezels zijn volgens de politie dan ook geen slachtoffer maar dader en belanden dan zelf ook in de cel.

Geen slachtoffer

Een bankrekening laten misbruiken door deze ronselaars is strafbaar. Wie in zee gaat met deze criminelen dan ziet de politie degene die de bankrekening ‘af staat’ niet als slachtoffer, maar als dader. ‘Wie de bankpas en pincode afstaat moet weten dat het niet pluis is”, dat zegt Caroline Sander van de Nationale Recherche.

Fraudeur

”Daarnaast kom je als fraudeur in de systemen van de banken te staan. Daardoor wordt je huidige rekening geblokkeerd en kun je acht jaar geen nieuwe meer openen. Je krijgt ook een strafblad. ‘Gebruik je gezond verstand”, zegt Moniek de Nooij namens de banken. ‘Op het moment dat jij snel geld kan verdienen, moet je beseffen dat gratis geld niet bestaat.’

Reacties

article
18885
Wees geen geldezel: politie waarschuwt voor ronselaars op Instagram
Op het social media platform komen regelmatig berichten voorbij van accounts die mensen proberen te
https://kampen.nieuws.nl/112/18885/wees-geen-geldezel-politie-waarschuwt-ronselaars-op-instagram/
2018-09-03T19:51:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/174/2018/09/03195118/geldezel-crimineel-geld-instagram.jpg
Geldezel, instagram, politie
112 Nieuws/Politie, Nieuws