Plannen Poetin om met Wagner-huurlingen in Burkina Faso asielstroom op gang brengen

Huurlingen van het voormalige Wagnerkorps is na de dood van Jevgeni Prigozjin door Poetin ingelijfd en naar Burkina Faso gestuurd als het Africa Korps, wat daarmee een direct verwijzing lijkt naar de Tweede Wereldoorlog omdat het korps van Erwin Rommel ook zo heette. Journalist Bram Vermeulen waarschuwt.

Het Kremlin lijkt steeds meer invloed te krijgen op het Wagner-huurlingen en ze in Afrika te stationeren. En dat heeft een reden, volgens VPRO-journalist Bram Vermeulen. ”Het lijkt er op dat Poetin een boodschap wil sturen naar het westen. Met name zijn ze actief in Burkina Faso. President Ibrahim Traoré lijkt een contract met Wagner te hebben getekend. Wagner-huurlingen worden eerst aangesteld als lijfwachten van Traoré maar gaan langzaamaan hun militaire missies uitbreiden. Wagner is al langer actief in Afrika, maar breidt dit nu uit naar Burkina Faso en dat heeft een reden. Poetin’s interesse in de Sahel gaat vooral om de goudmijnen in Mali en Burkina Faso, maar ook lithium wat nodig is voor batterijen. In Niger zijn vooral uraniummijnen. Deze mijnen werden door Frankrijk gerund. De Franse troepen zijn verjaagd en nu jagen de Russen op deze mijnen. En dat kan voor Frankrijk een groot probleem worden voor de 56 kernreactoren, daarvan draait 20 procent op uranium uit Niger en Kazachstan. Als Rusland de uraniumproductie in handen kan krijgen maakt het Frankrijk, maar ook de rest van Europa zeer kwetsbaar.

Migratie

Het is wellicht Poetin ook te doen om de migratiedruk op te voeren vanuit Mali en Niger omdat het transitlanden zijn voor mensensmokkelaars. Europa heeft veel geld uitgegeven om dit te voorkomen. Er zijn al eerder acties geweest in Polen en Finland om mensen de grens met Europa over te drijven. Bram Vermeulen zegt: ”Als je de controle hebt over een gebied kun je Europa’s achilleshiel raken, want dat is migratie. Daarnaast barst een Russische hele actieve campagne van desinformatie los, met vooral een anti-Frans sentiment. Je ziet inmiddels op het Afrikaanse continent heel veel accounts die een anti-westers sentiment voeden. De aanhang van de Russen is groter aan het worden en in de Afrikaanse republiek zweren ze zelfs bij de Russische aanwezigheid.” Rusland wordt gezien als redder van de Europese invloed. Vanuit de Sahel zijn al berichten gekomen van grote mensenrechtenschendingen zoals in Moura (Mali) waar 500 burgers standrechtelijk zijn geëxecuteerd en daar waren Russische troepen bij betrokken.

Waakzaam

Het gaat slechts om een beperkt aantal Russische troepen in landen als Mali, Centraal Afrikaanse Republiek en Burkina Faso, het zijn wellicht enkele duizenden maar zorgen wel voor een grote onveiligheid in het gebied. De veranderingen gaan razendsnel en kan een gevaar betekenen voor Europa omdat de invloed door de Russen worden overgenomen. Daarom is waakzaamheid geboden. Maar de Amerikaanse invloed is er nog wel.

 

 

Cookieinstellingen