Drie verdachten betrokken bij bankhelpdeskfraude op heterdaad aangehouden

Foto:

De politie heeft een man van 22 jaar uit Capelle aan den IJssel, een man van 23 jaar uit Rotterdam en een man van 28 jaar met een onbekende woon-of verblijfplaats aangehouden. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij meerdere oplichtingszaken.

Op woensdag 12 juni kwam er van een oplettende getuige een melding bij bij de politie binnen van een man die met een bivakmuts op stond te pinnen bij een geldautomaat in Lemelerveld. Na het pinnen liep hij naar een voertuig toe en stapte in op de bijrijdersstoel. Het voertuig is daarna weggereden. Verschillende politie-eenheden hebben uitgekeken naar dit voertuig en troffen deze later aan in het centrum van Dalfsen. Enige tijd later konden de verdachten op heterdaad aangehouden worden in Dalfsen. In het voertuig lagen meerdere bankpassen die van diefstal afkomstig waren.
Wat is bankhelpdeskfraude?

Bij deze oplichtingstruc bellen fraudeurs mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. De oplichters hebben gedetailleerde gegevens van slachtoffers, zoals rekeningnummers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Er komt dan zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en de pincode wordt ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.

Bij bankhelpdeskfraude doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 – 8844. Meer informatie over aangifte doen van deze en andere cyberdelicten? Kijk op www.politie.nl. Bel ook direct je bank. Zowel ter voorkoming van (vervolg)schade, als voor het aanvragen van mogelijke compensatie.

Cookieinstellingen