Vanaf vandaag, dinsdag 19 juli, is het Nationaal Hitteplan actief in het hele land. Dit betekent...
Aanhoudende hitte
Tot en met donderdag is het overwegend zonnig en warm en temperaturen oplopend tot ongeveer 33 graden. Ook ‘s avonds en ‘s nachts blijft het warm en komt de temperatuur nauwelijks onder de 20 graden. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Vooral ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen (Bron: RIVM en KNMI).
Klachten bij hitte
Warm weer geeft vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Daarnaast kunnen huidproblemen ontstaan zoals jeuk en huiduitslag. Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.
Maatregelen bij hitte
Bij hitte is het belangrijk om voldoende te drinken. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.
GGD IJsselland adviseert instellingen
Als onderdeel van het Nationaal Hitteplan adviseert GGD IJsselland (zorg)instelling in de regio hun hitteprotocol te gebruiken. Zo kunnen zij passende maatregelen nemen om mensen goed te verzorgen tijdens de hitteperiode en negatieve gezondheidseffecten beperken.
Meer informatie
Tips voor warm weer leest u in de folder 'Warm zomerweer' van het RIVM. Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid: 0900 – 277 77 77 of e-mail
[email protected].