In het Rijksmuseum opende donderdagavond 4 juli de tentoonstelling Point of View. Voor Lotte de Graaf en Ruben Harms – studenten aan de opleiding Beeldmaker/Fotograaf van het Deltion College – was het een bijzonder moment. Hun indrukwekkende fotoseries maken deel uit van de tentoonstelling, samen met het werk van acht andere mbo-studenten.
Het Rijksmuseum gaf deze winter tien mbo-studenten de kans om onder begeleiding van fotograaf Bete van Meeuwen en met experts van het Rijksmuseum een fototentoonstelling te maken over genderexpressie. Vanuit heel Nederland kwamen aanmeldingen binnen. Uiteindelijk werden de tien beste aanmeldingen geselecteerd.
Geweldige kans
'‘Ik werd gelijk enthousiast toen ik deze oproep zag. Het is natuurlijk een geweldige kans: mijn eigen werk in het Rijksmuseum. Het onderwerp sprak mij ook gelijk aan. Zelf ben deel van het LHBTIQ+ community. Hierdoor kan ik mezelf de laatste jaren steeds beter uiten. Toen ik bericht kreeg van het Rijks dat ik geselecteerd was, kon ik het bijna niet geloven! Ik heb de mail steeds opnieuw gelezen’, 'zegt Ruben.Harms
Lotte de Graaf zegt: ‘'Als beginnend fotograaf was dit een kans die ik echt niet kon laten schieten. Daarnaast voel ik mij persoonlijk betrokken bij het onderwerp genderexpressie. Veel van mijn vrienden zijn dagelijks bezig met hoe ze zichzelf uiten. Ik vind het belangrijk om hun verhalen te delen.’'
Door de eeuwen heen
De tentoonstelling laat zien hoe ideeën over gender door de eeuwen heen werden verbeeld en continu veranderen. Droegen alle kinderen in de zeventiende eeuw rokken? En waarom moesten vrouwen strijden om het dragen van een broek? De 150 schilderijen, tekeningen, kostuums, meubels, beelden en foto’s uit de museumcollectie maken duidelijk dat gender overal in terug te vinden is. Met de fotoseries van de tien mbo-studenten wordt gender met de blik van nu bekeken. Zij laten in hun foto’s zien wat gender voor hen betekent.
Fotoseries Lotte en Ruben
De afgelopen maanden werkten Lotte en Ruben hard aan het maken van hun eigen fotoseries. Met haar foto’s laat Lotte zien dat er geen “juiste” manier is om vrouw te zijn. De vrouw is grof, elegant en sterk. Sommige eigenschappen zijn wat meer aanwezig dan andere, maar elk deel maakt haar tot wie zij is. Er zijn geen regels en er is geen goed of fout. Ze hoopt zichzelf in de toekomst nog meer te vinden.
Ruben maakte een fotoserie waarin mannelijke en vrouwelijke elementen samenkomen. In zijn foto’s neemt hij de toeschouwer mee door de verschillende fases van zijn ontdekkingsreis naar zijn innerlijke zelf. Van een harde Ruben met een schild, tot een kwetsbare Ruben die zijn emoties laat zien.
Vaste collectie
Bij de opening sprak Erik van Ginkel de aanwezigen toe. Als zakelijk directeur van het Rijksmuseum kondigde hij aan dat het werk van de tien mbo-studenten niet alleen tijdens de tentoonstelling te bewonderen is. Hun werk wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum. Een prachtige kers op de taart voor alle studenten. Nieuwsgierig geworden? Je kunt de tentoonstelling tot en met 1 september bewonderen in het Rijksmuseum.