Er moet een einde komen aan het opvoeren van fatbikes en minimum leeftijd moet naar 16 jaar

19 jun , 16:33 Nieuws
schermafbeelding 2024 06 15 180253
Meerdere wethouders van diverse gemeenten hebben samen met een vertegenwoordiger van de Fietsersbond een petitie namens vijftig gemeenten aangeboden aan de Tweede Kamercommissie Infrastructuur en Waterstaat. In de petitie staat dat fatbikes, vooral wanneer ze zijn opgevoerd, zorgen voor onveilige situaties in het verkeer. De gemeente Zwolle heeft deze petitie niet ondertekend, maar ook daar leven er zorgen over de veiligheid van fatbikes.
De politie pleit voor een minimumleeftijd van 16 jaar voor bestuurders van een fatbike. Daarmee zou die grens gelijkgetrokken worden met die van bromfietsen. Een woordvoerder stelt dat de verhoging van de minimum leeftijd de verkeersveiligheid ten goede komt, vooral voor jongeren. Daarmee krijgt ook de politie duidelijkheid over wat wel en niet mag. Net als elektrische fietsen, die niet harder mogen dan 25 kilometer per uur, worden ook de fatbikes massaal opgevoerd. Je ziet soms kinderen van twaalf jaar met fatbikes over straat scheuren die auto's rechts en links inhalen. Volgens de politie hebben ouders een grote verantwoordelijkheid in de veiligheid van hun kinderen met moeten het gesprek aangaan over het opvoeren van fatbikes.
Alle politie-eenheden in Nederland hebben inmiddels een rollerbank waarmee gecontroleerd kan worden of elektrische fietsen, fatbikes en speedpedelecs opgevoerd zijn.