Puy du Fou wil park bij Meppel bouwen: 60 hectare groot, 800.000 bezoekers per jaar

10 jul 2023, 13:16 Zwolle Nieuws
les vikings 11 stephane audran
In het park in Frankrijk houdt Puy du Fou allemaal voorstellingen, onder meer over de Vikingen.
Puy du Fou wil bij Meppel een themapark van 60 hectare groot bouwen. Dat is groter dan Wildlands in Emmen, dat 24 hectare is. De verwachting is dat het park 800.000 bezoekers per jaar gaat trekken.
Puy du Fou is een Frans themapark, wat inmiddels is uitgebreid met een locatie in Spanje. Ook geeft het in andere landen shows. In de Efteling verzorgt Puy du Fou de show Raveleijn.
In het park in Frankrijk zijn geen attracties. Het bestaat volledig uit shows en voorstellingen. Ook is er een groot park, zijn er dorpen uit onder meer de Middeleeuwen nagebouwd en behelst het het grootste podium ter wereld. Zo worden er bijvoorbeeld shows gehouden over de Vikingen, is er een amfitheater nagebouwd voor shows en is er een roofvogelshow.

Provincie wil recreatie

Eerder werd al bekend dat Meppel in beeld is voor een themapark. De wethouder heeft nu bevestigd dat het om Puy du Fou gaat. Dit is afkomstig vanuit de provincie, die al geruime tijd zoekt naar extra dagrecreatie. Uit onderzoek kwam Noord IV, een gebied in het noorden van Meppel, tegen Ruinerwold en Havelte aan, als geschikte locatie hiervoor.
Puy du Fou schat in dat het park in Meppel rond de 800.000 bezoekers per jaar kan trekken en dat er tussen de 800 en 1500 mensen fulltime gaan werken. In Frankrijk trekt het park zo'n 2,5 miljoen bezoekers per jaar. In Meppel moet het park zich gaan focussen op de geschiedenis van Nederland.

2035

Het is nog niet zeker of het park er daadwerkelijk gaat komen. Er lopen nog onderhandelingen en er volgen nog allemaal inspraakgelegenheden en de gemeenteraad moet er ook nog over buigen. Geschat wordt op realisatie rond 2035.
Puy du Fou werkt niet met gemeenschapsgeld. Wat de exacte invulling gaat worden is nog niet bekend. De gemeente Meppel is enthousiast. Die ziet kansen voor de werkgelegenheid.
Foto: Puy du Fou / Stéphane Audran